söndag 10 mars 2019

9 Mars










1 klipp snutt på Pelle som börjar med tygeltagen. 
2 klipp 9 step backup.
3 klipp Linda Parelli visar lateral flexion. 


Idag red jag och Pelle på ridbanan. Plogat och bra fäste.

Blev lite grunder med bettet. Ta kontakt, soft feel och be honom "droppa" huvudet.
Själva "droppen" är att hästen lyssnar och är redo, inte att han drar tyglarna utan står samlat. Faserna är finger för finger och mycket vänta. Även bra friendly game(att det är behagligt och neutralt). De kan stå avslappnat utan att bry sig, används även i högre gångarter då du vill samla upp honom.  På filmen visar Pelle och jag när vi introducerar Soft feel med hjälp av 9 step backup. Vi går inte hela vägen till backningen utan bara till  soft feel. I början ge man efter när han nickar till. Sedan kan man leka vidare med kontakten. Ge eftergift när han inte drar tyglarna ur handen, står mjukt utan att tugga på bettet. Tuggningen är också en stress. Soft feel, kontakten kan få bort det.

Sedan gick vi igenom en lateral bend. Lateral bend 90 grader ut med aktiv tygel för att få en mjuk böjning. I början är det stora rörelser men det minskas mer och mer. Varför man går ut mycket med handen är för att få korrekt böjning. Handen går bak och ut. Kontakt i tygel och bara vänta tills du ser ögat komma och han släpper

Det använde vi när vi red ut Pelle och jag. Tygeltaget får honom att slappna av om han spänner sig i nacken/hals partiet. Kan vara bra då ni är hemma sen och han blir "het" ute.
Lateral bend är ungefär som en lateral flexion bara det att man vill att de inte ska "falla in" de ska ha samma linje.

Hoppas jag har gjort mig lite förståelig =) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar